Plastik kirliliği ile mücadele eden kazanıyor


İklim değişikliği,nüfus artışı ve çevre kirliliği doğal yaşamı geri döndürmez olumsuz bir etkiye maruz bırakıyor.Bu etkilerin en bariz görüldüğü noktalardan biri okyanus ve denizlerdeki plastik kirliliği.Kontrolsüz plastik üretimi ve kullanımındaki bilinç eksikliği deniz canlılarını büyük tehlikeye atıyor.

Her ne kadar son zamanlarda bu konu ile ilgili çeşitli önlemler alınmaya çalışılsa da uzun soluklu,küresel bir kurtulma stratejisine ihtiyaç olduğu aşikar.Son olarak Norveç'li bir start-up şirketi enpower konu ile ilgili teşvik edici bir öneri getiriyor .Çevre kirliliğinin artış konusunda farklılığı her geçen gün arttığını dile getiren şirket,"ödüllendirme sistemi" ile insanları icraata geçirmek için teşvik edici bir rol oynuyor.


İlk olarak blockhain temelli bir proje geliştiren ancak istediği etkiyi uyandıramayan enpower  son olarak 1 kilo plastik getiren kişiye 1 dolar ödeme yapmasını önerdiği proje ile tüm dikkatleri üzerine topladı.

Projede dağıtılan 1 dolarlık meblanın çok cüzi rakam olmasına rağmen plastik atık kirliliğine karşı oluşturulan bilinci motive eden bir yanı olduğunu dile getiren Enpower kurucusu Wilheim Myer,10 ton atık topladıklarını sözlerine ekledi.

Atıkları değerlendirilebilecek tesis bulmakta zorlanan Empower,mecburen projeyi durdurmak zorunda kalmış ancak ilerleyen günlerde tesis problemini çözebilecek ortaklar bulabileceklerini umuyorlar.

Bu yenilikçi ve çevre duyarlı start-up kuruluşu,plastik kirliliğinden en çok etkilenen denizleri,okyanusları ve okyanusları kurtarabilmek için  herkesi projeye destek vermeye çağırıyor.



Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi,atık plastikleri geri toplanmasına sair başlattığı projeyle,şehir içi ulaşım kartlarının getiren plastik atık oranında daldurulacağını duyurmuş ve hayli ilgiyle karşılanmıştı.Plastik kullanımı ve dönüşümündeki problemlerin doğamıza,deniz canlılarına büyük zararlar verdiği düşünüldüğünde bu problemin önüne geçmek için herkesin desteğine ihtiyaç olduğu aşikar.