Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!


Tarihin her döneminde uzay,insanlık tarafından büyük bir ilgi ve merak ile takip edilirken geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz yüzyıl teknolojinin gelişmesi ile beraber uzay çalışmalarının arttığı bir dönem olarak göze çarpıyor.

bu ilgi ve merakla kayıtsız kalmayan ülkemiz resmi gazetede yayınlanan kararname ile Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulduğunu duyurdu.



Merkezi Ankara'da olacak ajans idari ve mali açıdan özerk olacak ve kendine ait özel bir bütçesi bulunacak.Milli uzay programını hazırlamak ve bu kapsamda projelerin hayat geçirilmesini sağlayacak olan Türkiye Uzay Ajansı,sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olacak.

Başkan dahil 7 üyeden oluşacak yönetim kurulunun toplantı yeter sayısı ise 4 olarak belirlenirken başkan dışındaki diğer yönetim kurulu öğeleri 3 yıl görev yapacak ve ayda bir kere kesin toplanacak.Kurulun çalışma usulu ve esasları ise Türkiye Uzay Ajansı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.


Ajansın görev ve yetkiler:

- Cumhurbaşkanınca belirtilen politikalar doğrultusunda,Milli Uzay Programı'nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak.

- Uzay,havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak.

- Rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayisinin gelişimi için gerekli çalışmalar yapmak ve yaptırmak.

- Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını devlet adına tutmak.BM nezdinde temsil işlemlerini gerçekleştirmek.

- Ticari,bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı ve insansız uzay erişimi ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek.

- Uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün,teknoloji,sistem tasarımı,üretimi,entegrasyonu ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamak amacıyla plan,proje ve çalışmalar yapmak.

- Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilginin arttırılmasına öncülük yapmak.

- Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşları ve işbirliği yapmak,uzay hukukuna ilişkin mevzuat dahil her türlü çalışmaları yürütmek.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından verilen diğer görevler yapmak.

Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulumuna ilişkin kararnameye burdan ulaşabilirsiniz.